اکثر ما همیشه خواستهایم کاری انجام دهیم؛ اما به دلایلی آن را انجام ندادهایم. در مورد شما، آن کار چیست؟ نوشتن کتاب؟ ایجاد وبلاگ؟ یاد گرفتن عکاسی؟ ساختن خانه؟ کشیدن نقاشی؟ آغاز پادکست؟ راهاندازی کسبوکار؟
قطعا کاری هست که دوست دارید. معتقدم دنیا جای بهتری -برای زیستن- خواهد بود اگر شما دست به کاری که دوست دارید، بزنید. براین باورم اگر چیزی بیافرینید، آنگاه خوشحالتر، راضیتر و حتی موفقتر خواهید بود.
متن بالا بخشی از مقدمه کتاب CREATE OR HATE یا خلق یا نفرت دن نوریس است.
اجازه دهید قبل از اینکه درباره این کتاب و موضوعش صحبت کنیم، ابتدا درباره نویسنده آن و نحوه آشنایی من با او را برایتان بگویم.
فکر میکنم سال ۹۵ بود که با دن نوریس آشنا شدم. دن اولین کتاب خودش را با نام راهاندازی استارتآپ ۷ روزه نوشته بود و آن روزها در آمازون به صدر لیست کتابهای استارتآپ آمده بود. این کتاب را خریدم و یک روزه آن را خواندم. کتاب کوچکی بود.
تقریبا میتوانم بگویم که تقریبا هر آنچه در کتاب گفته بود را میدانستم و در کتابهای دیگر خوانده بودم. کلیت آن کتاب بر پایه حرفهای اریک ریز و مدل lean startup بود؛ اما چیزی که برایم جذاب بود، شنیدن دوباره همان حرفها از زبان دن نوریس بود.
دن کتابی بسیار روان نوشته بود، نکته قوت کتاب این بود که محتوای دیگران را با مثالهای واقعی که خودش اجرا کرده بود و بر اساس تجربیاتش بیان میکرد و همین مسئله باعث میشد که کتاب او را نیز بخوانم و برایم آموزنده باشد.
بعد از آن کتاب به رسم عادت همیشگیام مبنی بر یادگیری کریستالی -که آن را مدیون محمدرضا شعبانعلی هستم- به سراغ وب سایت دن و مقالات او رفتم. بعد از استارت آپ ۷ روزه دن کتاب دیگری را به نام ماشین محتوا نوشت که برخلاف کتاب قبلی حجیمتر بود و در آن به مسائل به شکلی ساختاریافتهتر پرداخته بود و بعد آموزشی آن قویتر بود.
مدتی پیش قصد تهیه ترجمه فارسی کتاب ماشین محتوا را داشتم. وقتی که به سایت ناشر مراجعه کردم، دیدم که کتاب دیگری از دن نوریس به نام خلق یا نفرت چاپ شده است. به رسم همان عادت یادگیری کریستالی، آن را هم خریدم. (معمولا خواندن سریالی کتابهای یک نویسنده بسیار لذتبخش است و بازدهی یادگیری را بسیار بالا میبرد.)
کتاب خلق یا نفرت نیز مانند کتاب اول دن نوریس کتاب کوچکی است. دن نوریس در کارهایش به عملگرایی مشهور است و معمولا به سرعت ایدههایش را عملی میکند و به قول خودش کسبوکارهایش را نیز به همین شیوه راهاندازی کرده است و کتابهای دیگرش را نیز به همین شیوه نوشته است.
حال او آمده و تجربیات خودش را در عملگرایی و خلق چیزهای جدید در این کتاب به اشتراک گذاشته است. او اعتقاد دارد همه انسانها تمایل ذاتی دارند که چیزی خلق کنند و دست به کاری بزنند؛ اما در مقابل نیرویی وجود دارد که مانع این کار میشود. او به این نیرو نفرت میگوید.
او در کتاب خلق یا نفرت راهکارهایی را ارائه میدهد که بتوانیم جلوی نیروی نفرت بایستیم و بیشتر خلق کنیم. او میگوید ما به دلیل اینکه میترسیم قضاوت شویم از خلاقیت خود دست کشیدهام.
البته من هم به شدت با او درباره اهمیت خلق کردن موافقم. اگر ما هر روز چیزهای جدیدی خلق کنیم، میتوانیم به شکل بهتری به دیگران کمک کنیم؛ اما در بخشی از کتاب دن نوریس میگوید که
بیشتر از آنچه مصرف میکنید، خلق کنید؛ بیشتر از کتابهایی که میخوانید، کتاب بنویسید و …
در این بخش باید مخالفت خودم را اعلام کنم. مخصوصا اگر درباره موضوعی مانند نوشتن باشد. من اعتقاد دارم که باید حداقل ۱۰ برابر آنچه میگوییم و مینویسیم؛ گوش دهیم و بخوانیم. درغیر اینصورت حرفهای ما اصیل نیست. تا بدن را خوب تغذیه نکنیم نمیتوانیم از آن خوب کار بکشیم.
اما در کل حرف دن نوریس این است که نباید فقط مصرف کننده بود. هرکس در ایندنیا آمده است که چیزی را خلق کند. همه ما خلاق هستیم؛ اما تا زمانی که دست به کار نشویم، قدرت نفرت است که همهچیز را در دست دارد و اجازه فعالیت به بخش خلاق را نمی دهد.
(دراین رابطه و همچنین بحث افزایش هوش و IQ پیشنهاد میکنم مقاله چگونه باهوشتر شویم را بخوانید.)
کتاب خلق یا نفرت در ایران نیز توسط کانون ترجمان، به فارسی ترجمه شده است. اتفاق خوبی که در ترجمه فارسی کتاب خلق یا نفرت دیدم، اینبود که دارای اجازه رسمی از مولف کتاب است؛ امیدوارم این اتفاق هر روز بیشتر توسط فعالان حوزه نشر بیفتد. همچنین اگر قصد تهیه ترجمه فارسی آن را دارید، کیفیت ترجمه از نظر سادگی و روانی متن تقریبا خوب و راضیکننده است.
تهیه نسخه فارسی کتاب از سایت کانون ترجمان