قبلا درباره عادتها مطلبی نوشته بودم با عنوان عادتها و دایرههای عادت ساز که درآن درباره این موضوع صحبت کردم که عادتها یکی از بزرگترین موهبتهای خداوند به انسان است. در آنجا بیشتر به بحث عادتسازی و چگونگی کمک به ترک عادتهای بد پرداختم. امروز دوستی در اینستاگرام درباره عادتهای خوب و بدش سوالی پرسید، تصمیمگرفتم پاسخ آن را به شکلی کاملتر در اینجا نیز بنوسیم.
وقتی که انسانهای موفق را نگاه میکنم، چیزی که عامل اصلی رشد آنها بوده است، عادتهای آنها بوده است. به نظر من اگر میخواهیم کارهای متفاوتی انجام دهیم، باید عادتهای متفاوتی نیز داشته باشیم.
عادتهای خوب را باید ایجاد کرد و عادتهای بد را باید ترک کرد؛ اما مسئلهای که دغدغه بسیاری از افراد است، شناسایی و تفکیک عادتهای خوب و بد از یکدیگر است.
اما واقعا چه عادتهایی خوب و چه عادتهایی بد هستند؟
حتما شما هم گرفتار اساتید مثلا موفقیت شدهاید یا حرفهایی حماسی از آنها درباره عادتها شنیدهاید. آنها برایتان لیستی از عادتها را مینویسند و برای هرکدام مصیبتی ذکر میکنند.
یکی میگوید اگر صبح زود بیدار شوی ثروتمند میشوی، دیگری اعتقاد دارد که افراد ورشکسته و بیشعور شبها مسواک نمیزنند یا دیگری اعتقاد دارد که مدیران عامل شرکتهای بزرگ، خوردن هویج از عادتهای همیشگیشان است و این راز موفقیت آنها است و مثالهای مزخرف دیگر که کم نیستند.
در واقع این دوستان مانند اساتید تستزنی کنکور از روش مهندسی معکوس استفاده میکنند. میگویند که استیو جابز اتومبیل خود را پلاک نمیکرده است، حال دوست عزیز سخنران میآید و نتیجهگیری میکند که این از عادات شایسته و راز موفقیت اپل بوده است و انسان باید متفاوت باشد.
خب عزیز بسیاری از عادتها و یا هرچیز دیگر ممکن است برای فردی جواب داده است، برای فردی دیگر جواب ندهد. اینجاست که باید به علمی بودن حرفهای افراد دقت ویژه کرد.
اعتراف میکنم خودم بارها و بارها و در ایام طفولیت گرفتار این نوع رفتارها و نگاه به عادتها شدهام و البته پدر بیچارهام را نیز برای سحرخیزیهای افراطی یا رژیمهای مزخرف و … درآوردهام.
حرفها و روشی را که در ادامه میگویم، صرفا تجربیات شخصی من است و اصراری بر درست بودن آنها و کاربردی بودن برای همگان ندارم؛ اما خودم مدتها از این روش استفاده کردهام و میکنم و البته نتایج بسیار خوبی نیز گرفتهام.
واقعیت این است که هیچکس بهتر از خود ما نمیداند که عادتهایش برایش مفید هستند یا خیر. برای فهم بهتر این موضوع یک کار عملی را از شما میخواهم که در پایان همین نوشته انجام دهید. قلم و کاغذی بردارید و تمام عادتهای خود را یادداشت کنید. در اینجا به هیچ عنوان خود را قضاوت نکنید، هر آنچه عادت شماست چه خوب و چه بد بنویسید.
دقایقی را بر روی آنها فکر کنید، حال در روبروی هر کدام از این عادتها دو سوال زیر را بنویسید و به آنها پاسخ دهید:
۱- این عادت چگونه به من در رسیدن به اهدافم کمک میکند؟
۲- این عادت چگونه مرا از رسیدن به اهدافم بازمیدارد؟
با دقت فراوان به تکتک این سوالات و برای هرکدام از عادتها به صورت جداگانه پاسخ دهید.
حالا جدولی را که دو ستون دارد رسم کنید (نمونه آن را که خودم استفاده میکنم در زیر قرار دادهام) و به صورت زیر تکمیل کنید.
در ستون سمت راست بنویسید:
برای رسیدن به اهدافم چه عادتهایی را باید ترک کنم.
سپس در ستون سمت چپ بنویسید:
برای رسیدن به اهدافم چه عادتهایی را باید تقویت کنم.
حالا میتوانید بر طبق این جدول درباره عادتهای خود برنامهریزی کنید و تکلیف را با خودتان مشخص کنید.
دانلود جدول عادتها با کیفیت بالا
#حرف اضافی: جا دارد که از شما عذرخواهی کنم، فضای حرفنوشتهها غیررسمی است و برخلاف سایت آموزشیام ممکن است نوشتهها دچار ساختار منظمی نباشند و حتی دارای اشکالات نگارشی نیز باشند. اینها تنها حرفهایی در دل است که نوشته میشوند.